Voorgeschiedenis van Jan 1  Voorgeschiedenis van Jan 2

Mijn nierziekte openbaarde zich in september 1996. Ik werd toen doorgestuurd door de reumatoloog omdat ik jichtklachten (in mijn gewrichten) had en er te veel eiwitten in mijn urine zaten. Ik maakte kennis met de nefroloog, dokter Halma.
Nadat ik enige malen bij hem op bezoek was geweest, heeft hij een nierbioptie bij mij verricht om te zien welke nierziekte ik had. Hij constateerde niet een specifieke nierziekte maar wel dat mijn nierfilters langzaam aan het afsterven waren. Deze ziekte is niet erfelijk en dat was een geruststelling voor ons met het oog op onze kinderen. Bij het bespreken van de nierbioptie schatte dokter Halma in dat ik met ca. 10 jaar zou moeten gaan dialyseren. Ik kwam op een zwaar dieet te staan om het afstervingsproces van de nierfilters zo langzaam mogelijk te laten verlopen. Mijn dieet hield een eiwit-, kalium- en natriumbeperking in.
Hierdoor ontstond gezien mijn lekkere eetlust een moeilijke periode, want ik lustte alles zo graag. Het dieet had tot gevolg dat ik ca. 15 kilo ben afgevallen. De kaliumbeperking was het moeilijkst aangezien er in veel voedsel kalium zit met name groente, fruit en koffie. De beperking van koffie was zeker niet makkelijk.
Na veel gesprekken en soms discussies hadden mijn vrouw Catrien en ik het juiste eetpatroon gevonden. Van begin af aan at Catrien hetzelfde als ik om mij niet in de verleiding te brengen. Dat was natuurlijk een geweldige steun voor mij. Ook het aangepaste koken met veel water in de pan om zo het kalium te verminderen en natuurlijk het koken en eten zonder zout heeft zij met veel liefde voor mij gedaan. Met visite kwamen er wel lekkere hapjes en nootjes op tafel; dat was op zo'n moment dan ook wel een feestje.
Lees verder  Voorgeschiedenis van Jan 2