De screening 1  screening 2
 verpleegkundige STIJN Op zondagavond 4 januari meld ik me in het AZG op afdeling D4 in gezelschap van Renze, Jan en Catrien. We worden ontvangen door verpleegkundige Stijn, die ons veel informatie geeft en mij van alles vraagt. Ze moet helaas Jan teleurstellen: na de transplantatie liggen we niet op dezelfde kamer. Zelfs niet op dezelfde afdeling! Hij op D4 en ik op chirurgie (C).
Ik moet sinaasappelsap met jodiumdruppels drinken als bescherming tegen de licht radio-actieve vloeistof die ik de komende dagen via infuus toegediend krijg.
Ik kom op een tweepersoonskamer bij een mevrouwtje dat er uitziet "alsof ze alleen nog maar dood hoeft te gaan", aldus Renze. Dat blijkt later mee te vallen: op dinsdagavond houdt ze mij uit de slaap met hele verhalen!
Ik slaap niet denderend en stap iets na 6 uur op maandagmorgen onder de douche. Om kwart voor zeven meld ik me volkomen nuchter bij de balie en kan de eerste infuusnaald erin. Gelukkig worden deze onderzoeken gedaan door zeer ervaren "priksters".
Op maandag en dinsdag heb ik van 06.45 u tot 14.30 u uitgebreide nierfunctie-onderzoeken, waarbij op dinsdag vooral de reserve-capaciteit wordt gemeten. Op beide dagen diverse infusen, ieder uur bloed prikken en iedere twee uur plassen. Ik moet trouwens gedurende de hele opname alle urine verzamelen in grote plastic kannen. Dan hebben mannen het toch gemakkelijker, die hoeven niet over te gieten! Op dinsdagochtend kan ik niet douchen vanwege de infuuspaal, die mij sinds maandag 18.00 uur vergezelt.  De nierpompen spuiten automatisch infuus in
Lees verder  screening 2