nierdonor.nl dé site voor en door nierdonoren en hun omgeving
 |
NIERDONOR.NL dé site voor en door nierdonoren |
 |
Twenteborg wil nierpatiënten langer dialyseren
Door Hanny ter Doest
ALMELO - De ambities liegen er niet om: het nieuwe dialysecentrum van Twenteborg Ziekenhuis moet een excellent dialysecentrum worden, waar de modernste technieken gecombineerd worden met de beste zorg in een aangename omgeving.
Onder beste zorg verstaat nefroloog A. Woittiez, medisch hoofd van het dialysecentrum, vooral het véél langer dialyseren van patiënten.Vijf jaar beschikt Twenteborg inmiddels over een eigen dialysecentrum. Het is er druk en het aantal nierpatiënten groeit nog altijd sterk. Al vrij snel na de start volgde een eerste uitbreiding. Intussen kan Twenteborg zestig patiënten behandelen, maar dat is onvoldoende.
Woittiez: ‘De vraag is enorm. We behandelen niet alleen mensen uit Almelo en omgeving, maar ook uit Hengelo en omliggende plaatsen omdat het Streekziekenhuis Midden Twente (dat samen met Twenteborg de Ziekenhuisgroep Twente vormt) geen eigen dialysecentrum heeft of krijgt.’
Er bestaan al enige jaren plannen voor een compleet nieuw - en aanzienlijk groter - dialysecentrum in Twenteborg. Maar de eerste tekeningen voor nieuwbouw op de begane grond aan de zijde van de polikliniek zijn al weer van tafel. Er wordt hard gewerkt aan een compleet nieuwe opzet.
Binnenkort begint - in fasen - een grootschalige verbouwing van het ziekenhuis èn de bouw van een nieuw Multi Care Centrum. In het kader van die operatie wordt een compleet nieuw dialysecentrum gecreëerd op de begane grond, vlak bij de huidige hoofdingang. Met een eigen ingang en voorzieningen voor taxi’s.
Huiskamer
De capaciteit van dat dialysecentrum wordt groter dan het huidige op de vierde etage van het ziekenhuis. Het nieuwe dialysecentrum moet straks honderdtwintig patiënten kunnen behandelen (tachtig hemodialyse en veertig buikspoelingen), waaronder ook mensen met Hepatitis B. Daarvoor zal een speciaal vertrek met speciale machines moeten komen. Verder moet de opzet kleinschalig blijven het dialysecentrum heeft ervaring met relatief kleine kamers voor vier personen en wil dat bij voorkeur ook in de nieuwe ‘setting’.
‘Mensen voelen zich daarbij het prettigst. In de kamers heerst een beetje een huiskamersfeer. Mensen liggen gezellig met elkaar te kletsen. Uit praktische overwegingen is een grotere kamer makkelijker, maar wij hechten veel aan een prettige, menselijke omgeving’, aldus Woittiez.
Het nieuwe dialysecentrum moet niet alleen meer mensen kunnen behandelen.
Wottiez, zijn collega artsen en medisch personeel willen vooral dat het een vooruitstrevend dialysecentrum wordt dat zich in positieve zin onderscheidt van alle andere centra. ‘Niet als het grootste dialysecentrum, maar wel het dialysecentrum met de beste zorg’. De internist streeft er daarom naar de patiënten in het nieuwe centrum vooral langer - veel langer indien nodig - dialyseren.
Woittiez: ‘Naar mijn mening krijgen patiënten bijna overal een soort minimum pakketje aangeboden. Drie keer vier uur per week dialyseren. Voor sommige patienten is dat voldoende, maar lang niet voor iedereen. Uit grote onderzoeken in ondermeer Frankrijk en Canada is allang gebleken dat patiënten met nierfalen heel veel belang hebben bij langduriger dialyses. Langer dan vier uur of veel vaker dan drie keer in de week. Het verbetert hun conditie, het verbetert de kwaliteit van hun leven en het verlengt hun leven. Ik wil dat we straks mensen in het nieuwe dialysecentrum net zo lang kunnen dialyseren als nodig is. Dialyseren op maat. Als het vier keer acht uur moet zijn, dan maar vier keer acht uur, of drie keer vijf uur, maakt niet uit. Dat het nu niet gebeurt, is een economische kwestie - het kost veel geld - en een kwestie van capaciteit. We hebben onvoldoende plek beschikbaar. Op dit moment kunnen we alleen patiënten in de nachtdialyse vier keer acht uur per week dialyseren.'
Prijskaartje
De plannen van Woittiez voor het nieuwe dialysecentrum vergen een veel flexibeler organisatie en een veel grotere personele bezetting. Woittiez geeft ook onomwonden toe dat er een enorm prijskaartje aan de plannen hangt. ‘Personeel is de grootste kostenpost. We hebben nu ongeveer 25 full time banen, straks zijn er zeker twaalf mensen extra nodig.’
Maar hij heeft goede hoop dat hij het wel voor elkaar krijgt. ‘De raad van bestuur staat er achter, we moeten ook het Zorgkantoor nog overtuigen. Maar ik heb goede hoop. We hebben ook de nachtdialyse voor elkaar gekregen.’
Bron: Twentsche Courant Tubantia, 22 augustus 2006.