Dé site voor en door nierdonoren
NIERDONOR.NL
dé site voor en door nierdonoren
Dr. Kolff grootste van Overijssel
Dé site voor en door nierdonoren

Prof. dr. Kolff
Professor Kolff 'erg content' - Willem Kolff Stichting 'zeer verheugd':
Professor Kolff is Overijssels Grootste


Professor Kolff heeft gewonnen! Dinsdagavond 15 november is prof. dr. W.J. Kolff in een live tv-uitzending op TV Oost uitgeroepen tot de Grootste Overijsselaar aller tijden. Kolff kreeg in de eindronde 35% van de stemmen. Hij versloeg onder andere staatsman Johan Rudolf Thorbecke, verzetsman Cor Hilbrink, profvoetballer Epi Drost en cabaretier Herman Finkers.
Kolff laat vanuit zijn woonplaats Newton Square, niet ver van de Amerikaanse stad Philadelphia, weten 'erg content' te zijn met de titel. 'Dit is een zeer waardevolle erkenning van het thuisfront. Niet alleen voor mij persoonlijk, maar vooral ook voor de revolutionaire omwenteling die zestig jaar geleden in Overijssel is begonnen met de kunstnier en belangrijk is geweest voor de hele medische wetenschap.' Ook de Willem Kolff Stichting is 'zeer verheugd'. Namens professor Kolff nam zijn biograaf H. Broers, tevens directeur van de Willem Kolff Stichting, de prijs in ontvangst.

Dokter Kolff is de afgelopen maanden door de Willem Kolff Stichting, vrienden en bekenden, voortdurend op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen in de verkiezingen. Hoewel Kolff de waarde van deze officieuze titel weet te relativeren, ziet hij ook de grote meerwaarde ervan. 'Dit is niet belangrijk voor mij persoonlijk, maar vooral voor het werk dat zoveel mensen over de hele wereld hebben gedaan om het lot van patiënten te verbeteren met kunstmatige organen. Die miljardenindustrie die het nu, na ruim zestig jaar, is geworden, is ontstaan in Kampen. De provincie Overijssel is de enige provincie in de wereld die zich de geboortegrond mag noemen van de kunstorganen. Het geeft mij persoonlijk heel veel voldoening dat de bevolking van Overijssel dat inziet. Ik ben daar zeer, zeer trots op. De meeste mensen op lijsten als deze zijn vaak al dood. Ik ben blij dat ik lang genoeg leef om dit mee te kunnen maken', aldus Kolff.

Hoewel Kolff graag naar Nederland had willen komen om de uitverkiezing tot Overijssels Grootste bij te wonen, bleef hij in zijn woonplaats. De breekbare gezondheid van de hoogbejaarde arts die in 1950 emigreerde maar Nederland tot en met 2004 vrijwel jaarlijks bezocht, laat langdurige vliegreizen nog maar zeer mondjesmaat toe. Bij leven en welzijn komt Kolff in het voorjaar van 2006 alsnog naar Kampen voor het bijwonen van een aantal festiviteiten van de Willem Kolff Stichting die dan gepland staan. 'Maar zeker is dat niet. Op mijn leeftijd kijk je niet zover meer vooruit', aldus Kolff.

Kolff werd in 1990 door het blad Life Magazine uitgekozen tot één van de honderd belangrijkste Amerikanen van de twintigste eeuw. In 2004 werd Kolff 49e in de verkiezing van de Grootste Nederlander, die in een omstreden einduitzending werd gewonnen door Pim Fortuin, ten koste van Willem van Oranje.

Amerikaanse instituten die Kolff in 2003 de Russ Award gaven, hebben berekend dat dankzij de kunstmatige organen die Kolff sinds 1943 ontwikkelde, wereldwijd meer dan 20 miljoen levens zijn gered, verlengd of aanmerkelijk verbeterd. In Nederland zijn 5.500 mensen voor hun leven afhankelijk van nierdialyse. Het 'spoelen' van de nieren gebeurt zestig jaar na dato nog steeds op basis van dezelfde principes die Kolff in 1943 ontwikkelde. Alleen de materialen en de controle van het spoelproces zijn technisch sterk verbeterd.

Voorzitter en oprichter van de Willem Kolff Stichting dr. J.W. Jacobze zegt 'zeer verheugd' te zijn over de uitverkiezing van Kolff tot Overijssels Grootste. Hij vindt het niet alleen terecht, het is volgens Jacobze tevens 'loon naar hard werken'. 'Sinds de oprichting van het Prof. Kolff Instituut in 1996 strijden we al voor erkenning van Kolff als de belangrijke medicus die hij is. Buiten Nederland is dat altijd veel gemakkelijker geweest dan in eigen land. Deze prijs zet eindelijk een streep onder die moeilijke jaren. Dit is gewoon geweldig.'
Jacobze somt moeiteloos de diverse stappen op die hebben geleid tot deze uitverkiezing: het begon in 1996 met het Kolff Instituut en het jaarlijkse symposium. Toen kwam behoud van het Stadsziekenhuisgebouw in 2001 waarbij de kamer van Kolff bewaard is gebleven. Toen volgde de oprichting van de Willem Kolff Stichting in 2003, het verschijnen van zijn Nederlandse biografie, de Kolff Festivals 2003 en 2004, opening van het Kolff Infocentrum in 2004 en zijn 49e plek in de lijst van de Grootste Nederlander vorig jaar. 'Voor al deze stappen is door een kleine groep mensen keihard gewerkt. Deze titel is een bekroning voor hen allen', aldus Jacobze.